جهت اطلاع از دستگاه وکیوم تراپی روی آیکون مشاهده کلیک کنید...
مشاهدهسبد خرید شما خالی است.
آفت دهانی (Canker Sores)، زخمهای کوچک دردناکی هستند که در داخل دهان ایجاد میشود. این بیماری از شایعترین بیماریهای دهان و دندان است که افراد بسیاری را مبتلا میکند. زخمهای حاصله از این عارضه، رنگی سفیدِ مایل به زرد دارند که گِرد یا بیضی شکل هستند اغلب در بزرگسالی ظاهر میشوند. آفت دهانی یا زخمهای کانکر معمولاً روی قسمتهای نرم تر دهان مانند زبان، داخل گونهها و لبها ایجاد میشوند.
زخمها معمولاً به خودی خود بهبود مییابند، اما پس از گذشت مدت زمانی دوباره در همان مکان یا در مکان جدیدتر ظاهر میشوند. استرس، آسیب جزئی به قسمت داخلی دهان، میوهها و سبزیجات اسیدی و غذاهای تند و گرم میتوانند باعث ایجاد این بیماری شوند. به هر روی، ما در مقاله دیگری از رسا به تفصیل درباره این عارضه صحبت میکنیم.
زخم گرد به رنگ سفید یا خاکستری با اطراف قرمز رنگ
زخم در دهان که با عمق کم و کوچک ایجاد می گردد و دارای حاشیه قرمز می باشد و در گلو، لثه، گونه و حتی پشت لب ها ایجاد می شوند.
درد یا سوزش در دهان که بخ هنگام غذا خوردن بیشتر فرد را آزار می دهد و اگر بر روی لب ها ظاهر شود فرد بیشتر حس درد را تجربه می نماید زیرا به هنگام حرف زدن و خندیدن فرد دچار به درد و تحمل آن می شود.
یافتن علت این بیماری بسیار دشوار است، اما میتواند ناشی از عوامل زیر باشد:
آلرژی به مواد غذایی، شرایط اسیدی، عادتهای اشتباه در بهداشت دهان و دندان
رژیمهای غذایی فاقد ویتامین B12، روی، فولات (اسید فولیک) یا آهن
خمیردندان حاوی سدیم لوریل سولفات
حساسیت به باکتریهای خاصی در دهان
هورمونها
استرس عاطفی
سیگار کشیدن
بیماریهای دستگاه گوارش مانند بیماری سلیاک یا بیماری کرون
اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک یا بیماری بهجت
ضعف سیستم ایمنی بدن مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا، ایدز یا پیوند عضو
کمبود در سیستم تغذیهای
سرطان دهان
برخی از داروهایی که ممکن است باعث ایجاد آفت دهان شوند، شامل موارد زیر هستند:
آسپرین
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID)
مسدود کنندههای بتا
نیکوتین خوراکی
داروهای شیمی درمانی
سرکوب کنندههای سیستم ایمنی
پنی سیلامین
داروهای سولفا
فنیتوئین
آنتی کولینرژیک
مهارکنندههای تجمع پلاکتی
وازودیلاتورها
مهار کنندههای پروتئین
آنتی بیوتیکها
ضد ویروسها
ضد فشار خونها
آفت اصولا بعد از یک الی دو هفته خود به خود بهبود می یابد ولی برای این که زمان این بیماری کاهش یابد می توان با روش های خانگی آن را زودتر درمان نمود.
اجتناب از بعضی غذاها:
برای درمان آفت بهتر است از غذاهای تند، نمکی و اسیدی خودداری نمایید زیرا این غذاها روند درمان را متوقف می نمایند و آفت دیرتر از بین می رود و همچنین از غذاهای داغ صرف نظر نمایید تا درد شما را کاهش دهد و دچار درد نگردید.
شستشو با نمک:
محلول آبنمک به مدت 30 ثانیه در دهان و با بالا بردن غلظت کلرید سدیم و جمع کردن آب غشا اطراف دهان به بهبود آبسه و زخم های دهان کمک شایانی می نمایید.
یخ:
مکیدن یخ به هنگام سوزش و التهاب موجود در دهان باعث تسکین درد می شود همچنین باعث می گردد که به دلیل سرمای یخ جریان خون در آن منطقه کاهش یابد و التهاب و قرمزی آن ناحیه کاهش می گردد.
چای سیاه:
استفاده از چای کیسه ایی به صورت مستقیم بر روی آفت یکی از راه های درمان این بیماری می باشد و یا می توان چای سرد شده را همانند دهانشویه استفاده نمود و بعد از دهان خارج نمایید وجود تانن موجود در چایی سبب التیام زخم شما می شود.
زینک:
کمبود زینک یا همان روی می تواند یکی از علل ایجاد آفت باشد مصرف روزانه زینک 50 الی 100 درصد به از بین بردن آفت دهان شما کمک می نماید ولی برای استفاده بلند مدت این دارو حتما باید در زیر نظر یک پزشک باشد و سرخود از این دارو استفاده ننمایید.
ویتامینE:
یکی دیگر از راه های درمانی آفت دهان باز کردن کپسول ویتامین E و قرار دادن آن بر روی ناحیه آسیب دیده به طور مستقیم می باشد و این شیوه به دلیل پوشش سطح زخم و جلوگیری از عفونت سبب درمان هر چه زودتر آفت می شود و فرد زودتر از زمان طبیعی آفت ها بهبود می یابد.
سرکه سیب:
سرکه سیب را آب ولرم ترکیب نمایید و آن را به عنوان دهانشویه روزانه استفاده نمایید. سرکه سیب به دلیل دارا داشتن اسید استیک باکتری های بد و خطرناک دهان را از بین می برد و همچنین به باکتری های خوب کمک می نماید این دهانشویه در دسترس همه هست و به درمان آفت کمک می نماید که به صورت یک آنتی بیوتیک عمل می نماید.
جوش شیرین:
جوش شیرین یک ماده قلیایی می باشد. اسید ها منجر به جمع شدن آفت در دهان و درد و سوزش می شوند و مصرف جوش شیرین آن ها را خنثی می کند و به از بین بردن باکتری ها کمک می کند و در نتیجه آفت دهان بهبود و از بین می رود برای استفاده از این ماده می توان از تریک یک قاشق چای خوری به همراه یک لیوان آب ولرم یک محلول درست نموده و به عنوان دهانشویه استفاده گردد.
مریم گلی:
مریم گلی یک گیاهی است که ویروس ها و میکروب ها را می کشد و التهاب موجود را کاهش داده و آن را از بین می برد شما می توانید برای استفاده از این گیاه آن را به طور خشک شده از عطاری ها تهیه نمایید و با آب جوشیده و داغ ترکیب نمایید و بعد از سر شدن از این محلول به عنوان دهانشویه روزی 2 الی 3 بار استفاده نمایید تا بهبود را مشاهده نمایید.
مراجعه به پزشک:
هنگامی که آفت دهان شما همراه با تب، اسهال و سردرد یا بثورات پوستی باشد بهتر است به یک پزشک مراجعه نموده و همچنین در بروز آفت های بزرگ و آفت هایی که درمان آن ها بیش از یک الی 2 هفته به طول انجامیده و بهبودی حاصل نشده است زیر نظر پزشک درمان گردد تا اگر دلایل دیگری داشته و مشکل جدی باشد هرچه زودتر از آن با خبر شده و به راه چاره ایی دست پیدا کنید.
پیشگیری از آفت دهانی
در بیشتر موارد، بیماری آفت دهان به بخش طبیعی از زندگی فرد تبدلی میشود. اما اگر به طور مکرر فرد دچار این بیماری شود، روشهایی برای جلوگیری از پیشرفت آن وجود دارند. نکات پیشگیری شامل موارد زیر هستند:
از مصرف غذاهای پرادویه، میوههای اسیدی و سایر نوشیدنیهای اسیدی (قهوه و آب) خودداری کرده یا آنها را محدود کنید.
هر روز یک مولتی ویتامین مصرف کنید.
از محصولات دندانپزشکی حاوی سدیم لوریل سولفات استفاده نکنید.
برای جلوگیری از تحریک، آدامس کمتری بخورید.
مرتباً ازنخ دندان استفاده کنید تا باکتریها و ذرات مواد غذایی موجود در بین دندانها از بین برود.
از مسواک نرم استفاده کنید و بعد از هر وعده غذایی سعی کنید مسواک بزنید.