جهت اطلاع از دستگاه وکیوم تراپی روی آیکون مشاهده کلیک کنید...
مشاهدهسبد خرید شما خالی است.
علل سوختگی دهان چیست؟ چه عواملی احتمال سوختن دهان را بیشتر می کنند؟ تاثیر شکر، عسل و نشاسته بر روی زخم های سوختگی دهان؟ درمان پزشکی سوختگی دهان به چه شکل است؟ جواب سوالان و دیگر مطالب راجب سوختگی دهان را میتوانید در این مقاله مشاهده کنید
علت سوختگی دهان
مخاط داخلی دهان به دلیل عدم وجود لایه چربی بسیار حساس و آسیب پذیر است.
اگرچه به دلیل رطوبت دائمی و وجود ترکیبات بزاق دهان ترمیم آن نیز به همین نسبت سریعتر از بافت های دیگر بدن است.
خوردن مایعات یا غذای داغ به مخاط داخلی دهان، لثه و سقف دهان آسیب می زند و از رایج ترین علل سوختگی و تاول های دهانی است.
خصوصا در فصول سرد که میل به نوشیدنی و غذای گرم و تند و ادویه ای بیشتر است سوختگی دهانی شایع تر خواهد بود.
تماس دائمی فضای داخلی دهان با غذاها، سوختگی های کوچک را نیز آزاردهنده ساخته و آزردگی را افزایش می دهد.
سوختگی نیز همچون آسیب های دیگر باید دوره خود را بگذراند اما راهکارهای برای التیام آن در این دوره وجود دارد که در این مقاله به آنها می پردازیم.
چه عواملی احتمال سوختن دهان را بیشتر می کنند؟
مصرف الکل
مصرف سیگار و دخانیات
ضعف بهداشت دهان و دندان
کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن
بهبود سوختگی دهان
بافت زبان به دلیل وجود عروق خونی فراوان معمولا سریعتر از سوختگی سقف دهان ترمیم می شود.
اگرچه سوزش، التهاب و درد سوختگی زبان ممکن است به همین دلیل بیشتر باشد.
در صورت بروز سوختگی در دهان به توصیه های زیر توجه کنید.
شکر، عسل، نشاسته
قرار دادن کمی شکر یا نشاسته که با آب به حالت خمیری در آمده بلافاصله پس از سوختگی، روی ناحیه خاصیت التیام بخشی دارد.
همچنین گاهی از بروز تاول جلوگیری می کند.
یکی از توصیه های اشتباه و رایج گذاشتن خمیر دندان روی موضع است که موجب آسیب و حساسیت بیشتر آن می شود.
خنک کردن دهان
با بروز آسیب در هر بافتی از بدن، جریان خون به ناحیه آسیب دیده افزایش یافته و سلول های سیستم ایمنی به محل فراخوانده می شوند.
یکی از اثرات این فرایند افزایش التهاب در ناحیه است.
بنابراین استفاده از آب خنک بلافاصله پس از سوختگی می تواند به کاهش التهاب و آزردگی ثانویه در داخل دهان کمک کند.
همچنین می توان از ماست، شیر یا اسموتی خنک یا فریز شده نیز استفاده نمود.
غذاهای نرم بخورید
غذاهای نرم به کاهش التهاب دهان کمک می کنند. از تعادل دمای غذا یا نوشیدنی پیش از مصرف مطمئن شوید.
غذاهای نرم که نیاز به جویدن زیادی ندارند استفاده کنید.
بهتر است بافت غذا نیز پوره مانند باشد چون جویدن و چرخاندن غذا در دهان دچار سوختگی مشکل تر است.
پرهیز از مصرف ترکیبات اسیدی
آب لیمو و مرکبات دیگر، قهوه، نوشابه و نوشیدنی های گازدار را حداقل تا ۲ روز مصرف نکنید.
این نوشیدنی ها به شدت اسیدی بوده و سرعت ترمیم پوست و بافت داخل دهان را کاهش می دهند.
حتی مخلوط کردن شیر با قهوه نیز این اسیدیته را برطرف نمی کند.
رعایت بهداشت دهان و دندان
وجود باکتری در دهان می تواند هر آسیبی را عفونی کند. استفاده از نخ دندان، مسواک و خمیر دندان ملایم و نوشیدن آب زیاد تراکم باکتریایی و احتمال عفونت های فرصت طلب را کاهش میدهند.
درمان پزشکی سوختگی دهان
در سوختگی های شدید یا تاول دهانی ممکن است پزشک شوینده دهان مانند ویسکوز لیدوکائین را تجویز کند تا درد و التهاب را تسکین بدهد.
در صورت بروز تب، عدم بهبود یا رفع سوختگی، قرمزی و التهاب بیش از حد حتما به پزشک مراجعه کنید.