تربیت فرزند و فرزندپروری

اگر به دنبال این هستید که فرزندان خود را به خوبی تربیت کنید ، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. روش ها و الگو های گوناگونی برای تربیت فرزند، وجود دارد. در گذشته بیشتر از روش مستبدانه برای تربیت فرزند استفاده می شد؛ روشی که والدین امر و نهی میکردند و فرزندان بدون چون و چرا، اطاعت!
این روش شاید باعث شود که فرزندان ما تا زمانی که کودک هستند، بچه های حرف گوش کن و مودبی به نظر برسند؛ اما می تواند عواقبی در آینده داشته باشد.

فرزند پروری به معنای فرآیند تربیت فرزند گفته می شود و زمانی که زوجین بچه دار می شوند در این فرآیند قرار میگیرند.. این فرآیند در اصل استفاده از دانش و مهارت مناسب و برنامه ریزی برای پیشرفت فیزیکی ، عاطفی و اجتماعی و مراقبت صحیح از فرزندان می باشد.
برای انتخاب سبک فرزند پروری مقتدرانه یا هر روش دیگری ، ارزیابی شما درباره این که خودتان از کدام دسته والدین هستید اهمیت زیادی دارد.

پس قبل از هر چیز ابتدا ببنید خودتان چه نوعی هستید یک پدر و مادر سختگیر و کنترل کننده هستید و یا مهربان و مسئولیت پذیر. این را بدانید که یکی از روش های فرزند پروری ، فرزند پروری مقتدرانه است.
شاید این اسم کمی برایتان ترسناک باشد و شما را از انجام دادن آن منصرف کند.

فرزند پروری مثبت :
این مدل رویکردی است که هدف آن ارتقای رشد کودک و اداره کردن رفتار کودک به روش ساده و بدون آسیب زدن می باشد.
این نوع از فرزند پروری باعث می شود تا کودکان مهارتهای بیشتری پیدا کنند و کمتر با مشکلات رفتاری مواجه شوند.
پنج جنبه کلیدی برای فرزند پروری مثبت به شرح زیر است :

1. مطمئن شدن از ایجاد محیطی امن و جالب
2. ایجاد محیط مثبت آموزنده
3. داشتن انتظار واقع بینانه
4. استفاده از دیسیپلین قاطع
5. مراقبت از خود به عنوان والد

کیفیت تربیت فرزند به عوامل مختلفی از جمله بلوغ شخصیتی والدین ، میزان نزدیکی آنها به یکدیگر و همچنین انگیزه شما برای بچه دار شدن بستگی دارد.
سطح انتظاری که والدین از فرزند خود دارند بر کیفیت فرزندپروری تاثیر دارد و انتظارات بی جای والدین باعث فشار بر روی فرزندان می شود و ممکن است این موارد روی خلق و خوی فرزندانشان نیز تاثیر بگذارد.

در ادامه با انواع فرزند پروری آشنا می شویم.


بیشتر بدانید:
• نکات تغذیه ای برای کودکان یک تا سه سال
• پیشگیری، درمان و توانبخشی فلج اطفال
• خطرات مصرف بیش از اندازه ی مکمل ها برای کودکان


فرزند پروری مستبدانه :
والدینی که در این دسته قرار میگیرند همیشه خواستار اطاعت مطلق از فرزندان خود هستند. خانواده هایی که به روش فرزندپروری عمل می کنند اعتقادی ندارند که قوانینی که گذاشته می شود را باید اول توضیح دهند.
در صورتی که کودک شما باید بداندکه چرا قانون وضع شده و پیروی نکردن از آن چه پیامدهایی برای او دارد. در صورتی که این والدین دوست دارند که فرزندشان بدون هیچ سوالی فقط پیروی کند و در غیر این صورت بدون هیچ ملایمتی تنبیه می شود.

فرزندپروری سهل گیرانه :
این والدین فرزندان خود را تنبیه نمی کنند و یا اصلا قوانینی برای آنها تحمیل نمی کنند این والدین هیچ گونه برخورد و دعوای با فرزند خود ندارند و این موضوع باعث شده است که والدین هیچ گونه کنترلی روی فرزندانشان نداشته باشند.
در تحقیقات نتیجه گیری شده است که کودکانی که زیر نظر والدین سهل گیر بزرگ می شوند بدون فکر عمل می کنند ، قوانین را نادیده می گیرند و هنگامی که بزرگ می شوند به سمت خشونت و مصرف مواد مخدر روی می اورند. این فرزندان همچنین بیشتر از بقیه در معرض خطر افسردگی و اضطراب هستند.

فرزند پروری مقتدرانه :
این روش یکی از بهترین روش هاست که مورد تایید روانشناسان می باشد. در این روش والدین نه خیلی صمیمی و نه خیلی سرد با فرزندان خود رفتار می کنند.
این والدین با فرزند خود ارتباط برقرار می کنند و به فرزندان خود احترام می گذارند و به حرفهایشان گوش می دهند.

در این روش والدین تشویق می کنند که کودک به صورت مستقل فکر کند و انتظار دارند که کودک هم با آنها همکاری کرده و همیشه رفتار خوبی از خود بروز دهند. هنگامی که کودک رفتار اشتباهی از خود بروز می دهد والدین باید با هدف آموزش او را تنبیه کند .
فرزندانی که به این روش تربیت شده باشند احساس بهتری دارند ، مهارت اجتماعی بالاتر و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به محیط و والدین خود پیدا می کنند.

مزایای سبک فرزندپروری مقتدرانه چیست؟
از بیان تمام شیوه های فرزند پروری مشخص می شود که سبک مقتدرانه بهترین نتیجه را در بر می گیرد. کودکانی که با این روش تربیت شده اند در اینده زندگی بهتری دارند.
1. آنها بیشتر مسئولیت پذیر هستند و می توانند از خودشان مراقبت کنند.
2. آنها همدل ، مهربان و صمیمی هستند.
3. دلبستگی و روابط خوبی با والدین خود دارند.
4. برای بزرگسالان ، افراد دیگر و قوانین احترام قائل هستند.
5. مشکلات کمتری با هم سن های خود دارند و در مدرسه محبوب هستند و رابطه خوبی با معلم ها برقرار می کنند.

 


بیشتر بدانید:
• بهترین اطلاعات برای یافتن بهترین پزشک متخصص کودکان

• درباره ی “دکتر مهدی رمضان شیرازی” جراح اورتوپد اطفال و فلوشیپ فوق تخصصی اورتوپدی کودکان بیشتربدانید.


6 روش به شما کمک می کند تا از بروز رفتارهای خطر زای فرزندان جلوگیری کنید :

1. با فرزندتان رابطه نزدیک و صمیمی برقرار کنید.
2. در زمینه سیگار کشیدن ، مصرف الکل و اضطراب الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید.
3. دوستان فرزندتان را بشناسید.
4. درباره مواد مخدر و الکل با او صحبت کنید و اطلاعاتی را به او بدهید.
5. فعالیت ها و روابط فرزندتان را کنترل و قوانین درستی برای انها بگذارید.
6. میزان خطر پذیری فرزندتان را بشناسید.

در ارتباط با موارد بالا نکاتی را نیز بدانید :
– دانستن آنکه فرزندتان با چه کسانی دوست است شما را برای مقابله با مشکلات احتمالی آماده می کند از او بپرسید که از دوستت چه خبر ؟ چه کارهایی با هم انجام می دهید و … . در مهمانی هایی که فرزندتان در خانه ترتیب می دهد با دوستانش صحبت کنید تا از طرز برخورد آنها آشنا شوید.


– کودکانی که موقعیت های خطرناک را درک نمی کنند بیشتر در معرض اعتیاد به مواد مخدر و الکل قرار دارند. در حالی که بسیاری از جوانان خطرها را درک می کنند اما برخی از آنها در مقابل این خطرها رفتارهای خطرناک نشان می دهند.

– هرگز در مقابل فزرندانتان دخانیات حتی سیگار مصرف نکنید . مصرف دخانیات در حضور فرزندان باعث می شود تا او هم در بزرگسالی به مواد مخدر اعتیاد پیدا کند.

– هرگز بدون اجازه پزشک دارو مصرف نکنید و به فرزندتان بگویید که با تجویز پزشک آن را مصرف می کنید . هرگز داروهایتان را به مدت طولانی در کیف دستیتان نگذارید.

– فرزندتان را تشویق کنید تا در برنامه های فوق برنامه شرکت کند زیرا این کارها باعث حفظ تندرستی فرزندتان می شود.
– برای حل چالش ها به او کمک کنید.

– بعد از کسب موفقیت به فرزندتان جایزه دهید و او را تشویق کنید. فعالیت های او را زیر نظر بگیرید تا سعی کنید از اتفاقاتی که افتاده آگاه شوید.

– در صورت تغییر رفتار خطرناک فرزندتان میتوانید به مشاور خانواده مراجعه نمایید.

 

منبع : khanepezeshkan.com

شما هم میتوانید نظری در مورد این مقاله بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *