خستگی ذهنی چیست؟+درمان آن

خستگی ذهنی چیست؟ آیا برای شما پیش آمده که احساس کنید خسته اید اما نه از نظر جسمی!
آیا اتفاق اقتاده که به دلیل مشغله ی زیاد ،کارهای کوچک را فراموش کنید؟ آیا برایتان پیش آمده در مواقعی که نیاز به تصمیم گیری سریع داشته اید، مغز شما قفل شده باشد و حالتی را تجربه کنید که انگار هیچ چیزی به ذهنتان نمی آید؟
آیا احساس عدم تمرکز، مشغله ی ذهنی فراوان و یا در خود فرورفتگی داشته اید؛
اگر در حال تجربه ی این علائم می باشید،به احتمال زیاد دچار خستگی ذهنی می باشید.

خستگی ذهنی احساسی درونی است که طی آن فرد قادر نیست از ذهن خود به‌طور کامل بهره‌مند شود.
به گفته‌ی متخصصین مغز و اعصاب، احساس درونی که طی آن فرد نتواند بهره‌وری کامل از ذهن خود داشته باشد، یا احساس می‌کند در حالت بیداری کامل به سر نمی‌برد، عارضه‌‌ای است که به آن خستگی ذهنی گفته می‌شود. این عارضه بسیار فراگیر است و بیشتر در افراد با مشاغل سخت بروز می‌کند. در ادامه به علائم، عوامل و راه‌های برطرف کردن این مشکل می‌پردازیم.

 


عدم تمرکز
هنگامی که فرد در محیط‌های پرمحرک مثل مکان‌های شلوغ و پر سرصدا، مکان‌هایی که بوی ناخوشایندی در فضا احساس می‌شود یا فضایی با رفت و آمد زیاد قرار می‌گیرد، احساس می‌کند که نمی‌تواند به اندازه کافی تمرکز داشته باشد.
در این گونه موارد لازم است فرد محرک‌ها را برطرف کند؛ مثلاً صداهای اضافی را کم کند یا نسبت به از بین بردن عامل بوی ناخوشایند اقدام کند.

مشغله ذهنی
گاهی اوقات نیز فرد این احساس را دارد که افکار زیادی در ذهن او جریان دارد. برای مثال یک کار نیمه‌کاره، حرفی که به زبان نیاورده است یا تایپ نامه‌ای در محل کار و … که در ذهن او مرتب در حال چرخش و تکرار است.
برای مقابله با این مشکل، بهترین راه حل این است که افکار اضافی و کم‌اهمیت را کم کرده و به ترتیب اهمیت، نسبت به دسته‌بندی آنها اقدام کنید؛ یکی از راهکارها” نوشتن آنها روی کاغذ” است.

بیشتر بدانید:
انواع اختلالات خواب، علل، علائم ودرمان آن
بهترین درمان تنبلی و بی حوصلگی با تکنیک کایزن

ناتوانی در تصمیم‌گیری
گاهی این اختلال به صورت بلوک فکری بروز می‌کند یعنی ذهن تحت تأثیر عوامل مختلف تخلیه شده و قادر نیست تصمیم‌گیری کند؛ در این مواقع داشتن بهترین راه استراحت کوتاه مثل یک چرت روزانه است. این کار فرصتی برای آرام گرفتن و مرتب شدن ذهن ایجاد می‌کند.

رفتار تحریک‌پذیر
از نشانه‌های بعدی بروز خستگی ذهنی می‌توان به داشتن رفتار تحریک پذیر اشاره کرد؛ یعنی فرد خیلی زود تحریک شده و واکنش نشان می‌دهد که معمولاً این مشکل با کاهش تعداد فعالیت‌های روزانه و داشتن استراحتی کوتاه برطرف می‌شود؛

فراموشی چیزهای کوچک
نشانه دیگر فراموشی چیزهای کوچک مثل بستن درها و تماس‌های کاری است که در واقع از علائم مهم خستگی ذهنی محسوب می‌شود و نشانه زوال عقل نیستند.

فرار از سؤالات چالشی
همچنین فرار کردن از سوال‌های چالشی و عدم توانایی به پاسخگویی از دیگر نشانه‌های خستگی ذهنی محسوب می‌شود که معمولاً با دوری از فشار زیاد و کمک گرفتن از دیگران می‌توان آن را برطرف کرد.

بیشتر بدانید:
تاثیر کافئین بر روی عملکرد مغز انسان چیست؟
عوارض کمبود منیزیم چیست؟+منابع غنی از منیزیم

در خود فرورفتگی
از دیگر علائم مهم خستگی ذهنی می‌توان فرو رفتن شخص در خود را نام برد. البته این حالت می‌تواند نشان‌دهنده بیماری تشنج هم باشد اما در افراد سالم خستگی ذهنی است و با داشتن یک برنامه ریزی درست حل می شود. همچنین ممکن است خستگی ذهنی منجر به کاهش یادگیری یا ایجاد اختلال توجه در این افراد شود.

خستگی ذهنی با کمبود‌های تغذیه‌ای ارتباطی ندارد
خستگی ذهنی با کمبود برخی ویتامین‌ها هیچ ارتباطی نداشته و در واقع یک اختلال گذرا است که به راحتی قابل حل است. اما اگر فرد از همین عوامل زودگذر غافل باشد، این امکان وجود دارد که اختلالات ذهنی خلقی و رفتاری در او بروز کند؛

گاهی این علائم به حدی تکرار می‌شوند که عوارض جسمانی نیز به دنبال آن در فرد به وجود می‌آید؛ این عوامل عبارتند از:
• مشکلات گوارشی مثل معده درد
• سردرد
• بی‌اشتهایی و پرخوری عصبی
• یبوست
• اختلال خواب
اگر این علائم در شما وجود دارد، به جای مصرف خودسرانه دارو، لازم است برای پیدا کردن راهی برای درمان خستگی ذهنی خود اقدام کنید.


بیشتر بدانید:
آیا دچار خودشیفتگی شده ام؟+تست
مغز سالم در بدن سالم(۶ روش ساده برای سلامت پادشاه بدن)
اثرات غیر قابل چشم پوشی “خواب مناسب”

خستگی ذهنی و کیفیت زندگی روزانه
بزرگترین تاثیر خستگی ذهنی در واقع کاهش کیفیت زندگی و گرفتن تصمیمات نادرست می‌باشد که در پی آن عواقب مخرب و طولانی‌ مدت برای فرد به وجود می‌آید. از جمله این عواقب کاهش سطح کیفی روابط خانوادگی، از دست دادن شغل و ایجاد خطرات رانندگی را می‌توان نام برد.
همچنین احتمال بروز پیری زودرس و فشار خون در افرادی که به طور مداوم دچار خستگی ذهنی می‌شوند بالاتر می‌باشد.

بهترین راهکار درمان
بهترین راه فرار از خستگی‌های ذهنی، داشتن یک بازخوانی ذهنی در انتهای روز و نگاه کردن به مواردی است که باعث درگیری ذهنی در فرد شده است.

همچنین لازم است در برنامه هفتگی، زمانی برای ورزش و تفریح داشته باشیم یا وقت آزادی در نظر بگیریم که در آن ذهن آزاد باشد.
توصیه می‌شود که برای فکر کردن برنامه‌ریزی داشته باشیم، موارد آزاردهنده را از ذهن پاک کنیم و سعی کنیم با تقسیم وظایف و در حد توانایی خود کارها را به عهده گرفته و انجام دهیم.

بیشتر بدانید:
علائم جسمی افسردگی
اختلال نوسوفوبیا یا” ترس از بیماری “چیست؟
علت پرش عضلانی یا میوکلونوس چیست؟

بیماری‌های مرتبط
اگر این علائم در شما تکرار شد لازم است آن را جدی بگیرید چون می‌تواند نشان‌دهنده بیماری‌هایی مثل گواتر یا همان مشکل تیروئید، افسردگی، یا حتی مشکلات کلیه و کبد باشد.
پس در صورت داشتن این علائم در مدت طولانی و به صورت مکرر، بهتر است به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

منبع: dr-aghamiri.com

شما هم میتوانید نظری در مورد این مقاله بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *